След информацията за заразени с Covid-19 източноевропейски работници в германски кланици наши

...
След информацията за заразени с Covid-19 източноевропейски работници в германски кланици наши
Коментари Харесай

Консулството ни във Франкфурт няма информация за заразени българи

След информацията за заразени с Covid-19 източноевропейски служащи в немски кланици наши сънародници не са търсили помощ от консулството ни във Франкфурт на Майн. Това заяви генералният ни консул там Антоанета Байчева пред БНР.

" Местните управляващи не са длъжни да уведомяват за националността на заболелите. До момента не сме получавали информация за брой инфектирани или заболели български жители ", съобщи генералният ни консул там Антоанета Байчева пред БНР.  " Ако наш съотечественик не изиска категорично да бъдем известени, ние няма да получим информация. Освен това има лекарска загадка и отбрана на персоналните данни “, разяснява Антоанета Байчева.

От над 900 проби на работещи в локална касапница към 200 досега са позитивни, чакат се още резултати. Според немската преса измежду инфектираните са най-вече румънци, българи и поляци.

От консулската работа обясниха, че може да спомагат и да снабдят работниците с нужни документи и информация по какъв начин биха могли да пътуват, в случай че знаят, че са заболели и желаят да се приберат в България.

Досега консулството ни не е получавало сигнали от наши служащи за лоши условия на труд в кланици в Германия. " Германските управляващи са търсили подпомагане от консулската ни работа служащи да свидетелстват против избрани работодатели, само че хората се опасяват ", описа Антоанета Байчева. Тя удостовери, че изискванията на труд и настаняване на източноевропейските служащи са неприятни. " Голяма виновност за това имат имат компаниите медиатори в наемането на хората. Много от тях са регистрирани единствено с една пощенска кутия, мъчно се доближава до тях ", уточни Байчева. 

Заради усложненията с прибирането на реколтата федералното министерство на земеделието позволи приема на сезонни служащи от чужбина. Те би трябвало да имат всички легални документи – трудов контракт и документ за мястото на настаняване, с цел да се знае къде ще прекарат първите 14 дни на наложителна карантина, прецизираха от консулската работа. „ Не може да се каже авансово, че всичко ще протече безпрепятствено с идването на сезонните служащи “, предупреждават от консулската ни работа във Франкфурт на Майн. Причината е, че решението за влизане в страната се взема на място и по преценка на съответния служител на летището.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР